Hvor mye vet du om safer?

En safe, også gjerne kalt sikkerhetsskap eller verdiskap på norsk, er et avlukket skap, boks eller rom med låsemuligheter for oppbevaring av verdisaker. Det finnes mange ulike typer safer, både når det kommer til form, størrelse og lås, men alle har som primæregenskap å beholde gjenstandene inni trygge. Hvor mye kan du egentlig om safer? Her er noen raske fakta:

Lang historie

Verdiskap er ikke en ny oppfinnelse, og de første ble faktisk kommersielt lansert allerede i 1835. Engelskmennene Charles Chubb og Jeremiah Chubb fikk dette året patent for en tyveri-sikker safe, og startet dermed å produsere og selge produktet sitt. De hadde allerede da god erfaring, ettersom de privat hadde arbeidet med utvikling av safer siden 1818. Det vil si at safen er en 200-år gammel oppfinnelse, som siden den tid har vært i stadig utvikling med økende popularitet.

Ikke bare kodelås

En av de mest vanlige safe-variantene er nok en boks med kodelås, som man ofte finner på hotellrom og også gjerne har sett i diverse filmer. Selv om det ikke er slik at noen kan bruke et stetoskop til å høre seg frem til koden din og låse opp safen, finnes det andre lås-alternativer om du ønsker det. Mulighetene er i dag store når det kommer til å velge safetype, med hyppige ny-moderne alternativer. Du kan for eksempel skaffe deg en safe med en enkel nøkkel du kan feste på nøkkelknippet ditt, eller om du vil være mer avansert finnes det muligheter for tidlås og elektronisk lås.

Ikke bare for tyveri

Selv om en safe gjerne primært regnes for å være beskyttende mot tyveri, er dette langt ifra safens eneste egenskap. Safen kan brukes til å låse inn verdigjenstander, med alt fra dyre smykker og diamanter til elektronikk, viktige dokumenter og personlige minner, og disse holdes da trygt i enhver situasjon. I tillegg til en sikkerhet mot tyveri, er verdiskap også fantastiske med fare for brann, vannskader, støv eller andre miljøskader som kan ødelegge verdifulle og uerstattelige gjenstander. Så uansett om du har verdens beste sikkerhetssystem og er helt sikker på at ingen tyver kan bryte seg inn i hjemmet ditt, anbefales det fortsatt å investere i en safe med tanke på muligheten for brann og miljøskader. En forsikring kan gjerne erstatte en mobil og datamaskin, men mer personlige eiendeler som for eksempel bryllups- og babybilder er ofte uerstattelige og bør derfor oppbevares så sikkert som mulig.

Endeløse muligheter

Om du er på utkikk etter din egen safe er mulighetene rett og slett endeløse. Ikke bare har du muligheten til å velge akkurat det låsalternativet som passer best for deg, men det er også store forskjeller i størrelse og type. Helt fra de minste boksene til store skap og rom, og muligheten for å velge enten bærbar eller innebygd i veggen. Boksen er som oftest laget av stål eller et annet sterkt metall, men utseendet kan variere. Uansett hva som passer best for deg, kan du være sikker på at standarden er av høyeste kvalitet.