Alt du trenger å vite om bankbokser

Om du har noen verdisaker du trenger å oppbevare trygt, men ikke har behovet for eller ønsket om din egen safe hjemme, har du mulighet for å leie en bankboks. Dette er rett og slett en individuell safe, plassert i en større safe eller bankhvelv. En slik boks kan du leie i noen andre sitt lokale, som for eksempel en bank eller et hotell, og dermed vite at verdigjenstandene dine ligger trygt. Dette kan også være spesielt nødvendig om du er på ferie, og ønsker å oppbevare gjenstandene dine trygt enten i landet du ferierer i eller hjemlandet ditt mens du er borte.

Hvem er en bankboks for?

En slik safe er tilgjengelig for alle å leie, mot en viss sum. Det kan selvfølgelig være greit å kjøpe sin egen safe for hjemmebruk, men om dette ikke er noe du har penger til eller permanent behov for kan det lønne seg å heller låne en safe hos en institusjon som en bank. Dette gir deg muligheten til å vite at gjenstandene dine er trygt oppbevart, og du kan lett gå å hente ut det du trenger når enn du skulle ha behov for det. Om du er på utkikk etter å oppbevare noe for en kortere tidsperiode, eller bare har noen få små saker å oppbevare, kan en bankboks være mest lønnsomt.

Steder som tilbyr bankboks

En slik safe er vanligvis plassert i banker, postkontorer eller andre institusjoner. Mange hoteller, feriesteder og cruiseskip tilbyr også safe eller små pengeskap til gjestene sine, for midlertidig bruk under oppholdet. Dette kan være veldig nyttig om du er på ferie og har med deg verdifulle gjenstander. Sikkerhetsboksene brukes til å lagre verdifulle eiendeler, som for eksempel smykker og diamanter, valuta, verdipapirer og viktige dokumenter som testamente, fødselsattest og kontrakter.

Ulike typer bankboks

Som med alle safer finnes det utrolig mange varianter. Safene vil avhenge i størrelse og design, og kan være enten generelle bokser eller spesial-designede safer for smykker eller våpen. Låsen kan også avhenge, fra kode og nøkkel til ny-moderne elektroniske løsninger, så her gjelder det å velge det som passer deg og ditt behov best. Avhengig av hvor safen din befinner seg, vil du muligens enten få din egen nøkkel eller kode, eller få åpnet opp ved å vise din ID i for eksempel banken og dermed få mulighet til å få safen låst opp. Selv om det er mange sine safer på et og samme sted, skal det ikke være mulig for noen andre enn deg og åpne safen med dine gjenstander.

Bankhvelv og underholdning

Et bankhvelv er nok noe de fleste har sett i filmer om bankran, som for eksempel actionfilmen «Safe» fra 2012 og mer familievennlige «Operasjon Barnevakt» fra 2005. I tillegg finnes det også spill med bankran-tema, hvor du kan tjene penger på et fiktivt bankran. Bankran er kanskje et populært tema i underholdningen, men ikke noe du burde uroe deg over. Velger du å bruke en bankboks kan du være sikker på at verdisakene dine ligger trygt.