Safe og film

Temaer som tyveri og mysterier går aldri av moten når det kommer til film og serier, og safer har faktisk spilt en stor rolle i mange kjente filmer. Safer har en lang historie som oppbevaring av verdisaker, og populariteten vises spesielt i actionfylte filmer om ran og viktige koder. Et stetoskop inntil en stor safe fult med penger eller andre verdigjenstander er nok noe vi alle har sett på en film minst en gang, og her er eksempler på noen filmer hvor en safe utgjør en viktig del av handlingen:

Olsenbanden

For oss nordmenn er nok Olsenbanden et av de beste eksemplene på kombinasjonen av film og safe. Serien med filmkomedier ble i hovedsak laget i 1970-årene, men er fortsatt i dag kjent for de fleste av oss og har den etterfølgende barne-serien Olsenbanden Junior. I filmene har banden alltid en plan om å rane et pengeskap, gjerne favoritten Franz Jäger fra Berlin, og det er ikke et uvanlig syn at Egon lytter til kodekombinasjonen gjennom et stetoskop. Om ikke det fungerer, har de alltids dynamitt som et godt alternativ.

Safe (2012)

Safe er en amerikansk actionfilm fra 2012, og allerede navnet røper at en safe er en viktig del av filmplottet. Jason Statham spiller hovedrollenved navn Luke Wright, en tidligere bryter og eks-politimann, som må ta hånd om Mei. Hun er en liten begavet jente som holder på en verdifull numerisk kode. Koden er faktisk så viktig at både den russiske mafiaen, det kinesiske trefoldet og korrupte New York politimenn jager henne, så her er det virkelig snakk om en viktig safe. Filmen gir spenning på høyt nivå, med en safe som binder hele handlingen sammen.

Panic Room (2002)

Panic Room er en amerikansk thrillerfilm fra 2002, med Jodie Foster og Kristen Stewart i hovedrollene som mor og datter. Huset de nylig har flyttet inn i har et eget panikkrom, et isolert rom som kan beskytte husets beboere for inntrengere. Her er det altså ikke snakk om en liten safe for verdigjenstander, men et helt eget rom for å låse seg inn i, med det nyeste innen sikkerhet og telefonlinjer for å få kontakt med omverdenen. Men når innbruddstyver bryter seg inn i huset kun dager etter at mor og datter har flyttet inn, oppstår det problemer med telefonlinjen og jentene må finne ut den beste måten å overleve på.

Operasjon Barnevakt (2005)

Filmer om ran er ofte action og thriller, og passer gjerne ikke for barn og unge. En film som byr på spenning og intriger, men som også er humoristisk og barnevennlig, er Operasjon Barnevakt fra 2005. Her spiller Vin Diesel en NAVY-seal som må være barnevakt og hushjelp for en storfamilie med fem barn og en and, noe som byr på utallige humoristiske hendelser. Men alt er ikke bare lett og gledelig, og det kommer fort frem et underliggende hemmelig oppdrag. Barnevakten må klare å åpne opp en stor safe gjemt i huset, men koden for å åpne denne er ikke en helt vanlig kode.